Antònia Canet i Gaietà Vínzia són uns personatges desconeguts a la ciutat. Tan desconeguts que, fins i tot, les plaques del carrer encara diuen que eren veïns de Mollet, de la masia de Can Dragó. En canvi, el matrimoni vivia a Barcelona i la seva relació amb Mollet venia només de les propietats que hi tenien, entre les quals hi havia aquesta masia, on residia un masover amb la seva família.
És cert, però, que hi ha constància que la família d'Antònia Canet tenia patrimoni a Mollet des del segle XV i estava format tant per propietats rústiques com urbanes. Entre aquestes propietats destacava la masia de Can Dragó, a tocar de la plaça de Prat de la Riba, que era el centre d’una explotació agrària, amb conreus de secà i de regadiu repartits per tot el terme.

El nom del carrer d'Antònia Canet es va canviar 17 de març de 1932 pel de Pau Iglesias, fundador del Partit Socialista Obrer Espanyol, i així va continuar fins acabada la Guerra Civil. L'any 1939, el primer Ajuntament franquista el va substituir novament per carrer d’Alemanya, però amb la derrota nazi l'any 1945 s'ho van repensar i li van retornar el nom originari.

El Centre d’Estudis Molletans, va publicar a la revista Notes de l’any 2006 un article sobre Antònia Canet i Gaietà Vínzia fet per Josep A. Casanova. Link
(feu clic a la imatge per ampliar-la)
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada