divendres, 8 de maig del 2009

Antonia Canet carrer- Gaietà Vinzia carrer

.
Antònia Canet i Gaietà Vínzia són uns personatges desconeguts a la ciutat. Tan desconeguts que, fins i tot, les plaques del carrer encara diuen que eren veïns de Mollet, de la masia de Can Dragó. En canvi, el matrimoni vivia a Barcelona i la seva relació amb Mollet venia només de les propietats que hi tenien, entre les quals hi havia aquesta masia, on residia un masover amb la seva família.

És cert, però, que hi ha constància que la família d'Antònia Canet tenia patrimoni a Mollet des del segle XV i estava format tant per propietats rústiques com urbanes. Entre aquestes propietats destacava la masia de Can Dragó, a tocar de la plaça de Prat de la Riba, que era el centre d’una explotació agrària, amb conreus de secà i de regadiu repartits per tot el terme.


El carrer d'Antònia Canet va néixer l'any 1924, poc després de la seva mort, quan els hereus van voler urbanitzar uns terrenys al costat dels Col·legis Nous. Per fer-ho, van cedir a l'Ajuntament els dos vials d'accés a l'escola: el que portarà el nom de la matriarca i l'actual carrer de Francesc Cambó.
El nom del carrer d'Antònia Canet es va canviar 17 de març de 1932 pel de Pau Iglesias, fundador del Partit Socialista Obrer Espanyol, i així va continuar fins acabada la Guerra Civil. L'any 1939, el primer Ajuntament franquista el va substituir novament per carrer d’Alemanya, però amb la derrota nazi l'any 1945 s'ho van repensar i li van retornar el nom originari.


Uns vint-i-cinc anys més tard, es va obrir el carrer de Gaietà Vínzia en finques també de la mateixa família. El nom es va posar de manera oficial l'any 1950, a petició del fill, Gaietà Vínzia Canet. Aquest havia cedit a l'Ajuntament uns anys abans el terreny per fer el carrer i li havia venut en condicions avantatjoses la masia de Can Dragó. En enderrocar-se el mas, es va poder ampliar el carrer de Sant Vicenç i ordenar l'entorn de l'antic Mercat.

El Centre d’Estudis Molletans, va publicar a la revista Notes de l’any 2006 un article sobre Antònia Canet i Gaietà Vínzia fet per Josep A. Casanova. Link

(feu clic a la imatge per ampliar-la)
.